Man måste fråga sig vilket motivet var att införa Msv C klasserna. Eftersom de är kvalificeringsklasser till Msv B var väl ambitionen att de skulle förbättra kvaliteten på denna nivå. Men så har det inte alls blivit. Dessa klasser har blivit något som ”hänger i luften” och snarare har en försämrande än förbättrande effekt. De måste betraktas som rena skrivbordsprodukter utan förankring i verkligheten.

En av anledningarna är att dessa klasser får dömas av Lätt A domare. När man ser resultatet av bedömningarna och läser protokollen inser man att många av dessa inte har tillräcklig förmåga att se skillnaden mellan Lätt och Medelsvår klass. Det blir Msv rörelser i lätt B/A form. Detta innebär att uppvisningar belönas med resultat, som ligger långt över deras faktiska prestationer. Och tyvärr även tvärt om. Om man inte kan bedöma den form, som skall känneteckna Msv C ekipagen kommer betygen att sättas enbart efter att man känner igen rörelsen. Detta ger då inte ryttaren den vägledning på väg uppåt i klasserna, som det är avsett att göra. Som jag redan tidigare påtalat kan de inte heller vara kvalklasser till Msv B eftersom det inte ingår några galoppombyten.

Man borde kräva att Msv C döms av Msv B domare. Kvalprogram till Msv B klasserna kan vara Msv B:2. Som det nu är är Msv C klasserna ett ”meningslöst mellansteg”.

Här skall man inte peka på problemet med bedömningen utan man skall peka på dem som är ytterst ansvariga i frågan. Men tyvärr verkar det som om man anser att det är viktigare att tysta dem, som påvisar ett problem än att undersöka vad som ligger bakom det ”dåliga omdömet” att påpeka detta.

6 reaktioner på ”Varför finns Msv C ?

  1. Hej Bosse! Härligt nu rör du allt om i getingboet!
    Jag vill börja med att säga jag håller med dig i stort.
    För inte så länge sedan var det väldigt få starter i så gott som alla dressyrklasser, speciellt i Msv och högre. Det gynnade inte sporten eller klubbar som arrangerar tävlingar.
    Kan det vara så att Msv C klasser kommit till för att få flera att fortsätta tävla och därmed få in mera pengar i ridsporten? LA ryttare vill väldigt gärna vill rida Msv klass. Det är prestige för dem.
    Jag tror att marknaden styr i ridsporten liksom i resten av samhället. Är efterfrågan stor skapas tillgång. Sedan kan man ifrågasätta om det är rätt väg att gå.
    Numera är det ofta reservlistan till vissa tävlingar, till och med i Msv A. Därför är det precis som du skriver läge att se över systemet. Mitt förslag är att höja kvalgränsen från LA till Msv C höj den till 65 %.

    Gilla

  2. Undrar varför allt i dressyr går ut på att få ryttare att tänka att ”du ska inte tro att du är duktig”. Varför tror ni fler rider på högre nivå pga felaktiga domare och för höga betyg? Kanske finns det fler duktiga ryttare idag helt enkelt? Dagens hästar rids med en teknik, inte med styrka. Tjejer snappar snabbt upp tekniken.

    Ser betydligt fler hästar som springer på bogarna med bakbenen vinklade utanför kroppen än avknäppta nackar och tom kontakt på MSVB nivå.

    Gilla

    1. Va! Jag förstår inte vad du menar. Eller också är fetvdu som inte förstår. Det handlar inte om att få ryttare att må dåligt eller att kritisera domare, utan att få hästarna att må bättre. Precis som du säger är det många hästar som rids i felform och på bogarna såväl i LA som i MSV B.

      Gilla

    2. Dressyrbedömning går inte alls ut på att få ryttarna att känna att de är dåliga. Men här talar vi om tävling och inte träning. Då är det för dressyrens utveckling viktigt att bedömningen följer fastställd standard. Ryttarna måste anpassa sig efter detta om de vill tävla. Det är då också viktigt att domarna dömer efter denna standard.
      Att du ser fler hästar som går i fel form i MsvB kan bero på att de kvalats dit utan att egentligen uppfylla kraven.

      Gilla

  3. Hej Bosse. Har ganska nyligen hittat din blogg och njutit av att få ta del av insiktsfulla tankar som får mig att tänka efter lite själv också.
    Det här inlägget reagerade jag dock lite extra på och som “gammal” LA-domare (numer även MsvB-domare) kände jag att det här måste jag skriva en kommentar till. 🙂

    Men först till Karina: Om jag nu minns rätt ang. MsvC-klasserna, så var det så att de kom till för att LA:5 och LA:6 ansågs kräva för hög samling/balans mm för att vara lätt klass. Men då man ändå ville ha ett mellansteg upp till Msv B, så skapades MsvC för att ryttarna skulle ha ett trappsteg till att stå på.

    Sedan innehåller ju faktiskt MsvC alla de förberedande moment som krävs för att hästen ska vara klar att börja med flygande byten inkl. samlade gångarter och skolor, så ur det perspektivet tycker jag nog att de programmen faktiskt har en funktion att fylla både som mellansteg och kval-program. Men visst hade de kunnat göras mer krävande och givetvis under förutsättning att de blir korrekt bedömda till att börja med.

    Det tar mig till min nästa tanke.
    Lustigt nog hade jag faktiskt hade samma tankegång som du i förra veckan fast ang. MsvB:5 ist. Där måste man ju också tänka: ”Vill jag se detta i MsvA?” Jag kände att någon gärna hade fått tala om för mig vad man vill se där!

    Så jag håller absolut med om att det måste till kunskaper om vad som krävs på nästa nivå för att kunna tala om för ekipagen huruvida de är på rätt väg, eller inte, både för domarnas egen skull, såväl som för hästarnas.

    Däremot tycker jag nog – i alla fall på MsvC-nivån – att om det nu är så som du säger att många av oss saknar förmåga till att se vilka ekipage som är på den rätta vägen, då är väl detta främst ett problem som faktiskt skulle kunna lösas genom att domarutbildarna gör ett omtag och förstärker utbildningen i vad som krävs på MsvB-nivån så att LA-domarna får mer övning på att se vilka ekipage som är på den rätta vägen.

    Jag delar Karinas åsikt om att höja kvalprocenten till MsvB; något jag anser vara en stor del av problematiken. Det är ju tyvärr fullt möjligt att få betyg 6 eller t.o.m 5 på de viktigaste rörelserna i MsvC och ändå komma upp till 62% om man lyckats ganska bra i övrigt.
    Jag ser ju dessutom hur denna ”magiska gräns” dessutom skapar en märklig logik i övriga led att om man har uppnått 62% i LC så innebär det att man är färdig för LB. Ryttare som stannar kvar tills de uppnått runt 70% några ggr, tittas gärna lite snett på och kan t.o.m bli skyllda för att vara ”rosettjägare”.

    Gilla

Lämna en kommentar